25. september 2011

En deilig høstdag

Selv om jeg ikke ser spesielt frem til kjølige, mørkere og kortere dager, så har jeg alltid hatt en forkjærlighet for høsten. Luften føles klarere og friskere og kombinert med et fantastisk fargespekter ute i naturen er dette en tid som gir inspirasjon, og tid for innesysler. Nå er det neppe noen overraskelse at høstfargene står mitt hjerte spesielt nært, uten at jeg skal dvele for mye over det nå. Søndager som i dag hvor solen skinner, og temperaturen likevel gir påskudd for å tenne i peisen, mens fårikålgryten står på komfyren, er for meg en god høstdag.   
Buksen, resultatet fra søndagens syssel i syrommet.
Det innebærer at det også har blitt tid i syrommet til kreative sysler. Det er stoffene som ble innkjøpt i Lillestrøm for noen uker siden som har vært gjenstand for dagens prosjekt. Det vil si, klippingen fikk jeg gjort unna allerede forrige helg. – Det er grenser for hvor produktiv jeg klarer å være i løpet av en dag! En bukse sto på ønskelisten for et av stoffene, som har vært dagens utfordring. Utgangspunktet for valget av stoffene var som tidligere beskrevet garnet jeg hadde med fra NY, hvor jeg ønsket å lage noe som kunne kombineres til dette garnet. Buksestoffet er gråbrunt i fargen med tynne rustrøde (og blå) striper i stoffet.  

Utgangspunktet 
Nå skal det sies at bukser er en av de tingene jeg ikke har mye erfaring i å lage. Jeg har testet meg gjennom flere mønstre i jakten på et godt et, men uten den nødvendige kunnskap om hvor justeringene bør gjøres. Resultatet har dermed blitt så som så. Takket være en av lærene til designerspiren har jeg fått noen nyttige tips om hvor det kan være greit å gjøre justeringer for å bedre passformen. Jeg har stort sett alltid hatt problem med at det har blitt for mye stoff foran på buksen, hvor det da har rynket seg veldig spesielt når jeg går. Tips om at jeg kunne senke linningen ned foran, og eventuelt å justere litt i sømmene i utskjæringen før sammensying av bena, var nyttige i den sammenheng.

Gylfen er ikke så vanskelig, man må bare huske rekkefølgen.
Modellen jeg hadde tatt utgangspunkt i var en type med litt høyt liv og glidelås i siden. Fordi jeg ønsket en litt mer vanlig bukse måtte jeg sette inn en gylf. Spørsmålet var da hvordan gjorde jeg dette? En ganske annerledes operasjon enn å sy inn en glidelås i en kjole… Løsningen ble å ta frem en dressbukse fra skapet som ble studert nøye før jeg forsto konseptet. Ikke så vanskelig, men man må bare vite hva man skal gjøre i hvilken rekkefølge. I og med at jeg drev og justerte linningen måtte denne være på plass før arbeidet med gylfen kunne starte.
En innvendig knapp ble satt på for å gjøre lukkingen ekstra stødig.
Det gir mindre spikring dersom buksen skulle  bli trang!
Så var det lommer. Jeg må innrømme at etter alt arbeidet jeg hadde hatt med justeringer i forhold til linningen var lysten på å ta den opp, for å lage lommer foran, minimal. Lommer bak følte jeg var et must, for å få et mer ”ikke sydd hjemme”- inntrykk. Igjen var spørsmålet hvordan laget jeg denne formen for lommer. Jeg har vært borte i passepolierte lommer for x-antall år siden og mente å huske noe av konseptet. Igjen ble det en gammel dressbukse som ble redningen i forhold til å forstå rekkefølge og prinsipp.

Hempene syes på til slutt. 
Passepolierte lommer
For de som lurer er fremgangsmåten følgende: 

 • Det første som må gjøres er å merke opp hvor lommen skal sitte. Lag 2 remser på ca 4 cm x ønsket lengde og brett disse til 2 cm bredde som skal bli lommekanten på den passepolierte lommen. Legg denne med sårkantene mot den oppmerkede streken. 

Tegn opp hvor stor lommen skal være
 • Legg stoffstykket som skal syes mot lommekanten inn mot den oppmerkede streken. Sy en rett søm ca ½ cm langs den oppmerkede streken, inn på begge stoffbitene slik at lommeåpningen blir ca 1 cm. 

Nåle fast, og pass på at mønsteret på delene stemmer dersom det kreves.
 • Klipp opp langs den oppmerkede streken inntil 1 cm av hver ende. Her klippes det hakk ned mot sømmene slik at du får en "V" i hver ende.

Klipp midt mellom sømmene, men lag en V i hver ende som brettes inn.
Brett kantene inn og sy en søm som holder lommekanten på plass etter at den er brettet ned. Sy fast lommekanten på sidene. Sy deretter på forstoff på lommekanten og på det synlige lommestoffet som ligger over. Sy lommedelene sammen til slutt.


Detaljer som lommer er med på å heve inntrykket av buksen.
Resultatet
Jeg er vel sånn tålelig fornøyd. Buksen hadde sett mer proff ut med lommer foran også, men jeg får ha det som en utfordring til neste bukseprosjekt. Ellers er jeg mest fornøyd med passformen i forhold til at jeg fikk bukt med alle rynkene foran på buksen. Det er da alltids noe?


På pinnene
Skjer det absolutt ingenting om dagen. Hodet er nesten vekk når kvelden kommer, og på toget er det så fullt at jeg nesten da må be sidemannen om å samstrikke for å ikke skumpe for mye borti vedkommende. Lange dager hvor det er vanskelig nok å få skviset inn et par treningsøkter i løpet av en uke, innbyr ikke til mye egentid og produksjon. Dessverre må jeg si, for jeg har så mange UFO-er liggende nå at det nesten går på samvittigheten løs. Fordelen er at når jeg besøkte Husfliden på Strømmen på lørdag, gikk jeg ut med kun knapper som jeg hadde planlagt. Det må sies å være en ny rekord!

Et alternativ til Burda
Lyspunkter i høstmørket
Til tross for utsikten til både lange og mørkere dager ser jeg lyst på denne høsten. For arbeidsdagene er ikke bare lange og travle, de er også faglig spennende. Jeg har også tenkt å innvilge meg en dag fri i høstferien til kreative sysler, og samtidig få en langhelg hvor jeg forhåpentligvis vil rekke å senke skuldrene nok til å håndtere måneder med kulde, (snø?) og mørke. I november er det også satt av en hel helg til Pippi-power, som jeg gleder meg veldig til.  - Og sånn til slutt har jeg planlagt en helg i København med husbonden hvor vi skal på julemarked i Tivoli, (og et par garnbutikker). – Han vet det bare ikke ennå. 

Høsten er tid for innekos, med levende lys og strikking.....? Eller?
Lyspunkter er det altså flere av utover høsten. Det gjelder bare å holde fokus på det som er viktig: De nære og gode tingene, og passe på at man ikke lar seg "spise opp" av uvesentligheter og støy :)

Aller sist vil jeg ønske velkommen til nye faste lesere. Jeg håper dere vil finne inspirasjon her, slik som jeg gjør på deres blogger. Jeg setter veldig stor pris på både besøk og de kommentarene dere legger igjen, - de er en kilde til inspirasjon og til å fortsette å blogge. Ellers ønsker jeg dere en fortsatt god søndags-høstkveld, før jeg skal innvilge meg en liten tur ut i (det sterkt forsømte) Bloggland.  

Ps. er det forresten noen av dere andre som sliter med at blogger snur bildene deres når de blir lastet opp? - Må lagre alle bildene mine sidelengs for at de skal komme opp rett vei...???

Faktaboks:
Design: Burda 7286
Materialer: Ullstoff
Fra lager: Nei
Forbruk: 1,2 m ullstoff
Tilbehør: rest av forstoff til lommer. Ca 1 m skråbånd til kanting av linning. 1 Glidelås, ca 12 cm og 2 knapper.
Farge: Gråbrunt med ruter i rustrødt og blått
Kjøpt hos: Lillestrøm sysenter
Størrelse: 36


6 kommentarer:

 1. Jøje meg, å sy den buksa med de detaljene overgår min forstand!
  Jeg skriver i Windows Live Writer, kan lastes ned gratis fra nettet, så jeg slipper alle problemene med blogger.
  Nyt høstkvelden, klem fra meg;)

  SvarSlett
 2. Du kan ikke kalles annet enn effektiv altså :-) Og så fine resultater du sitter igjen med :-D Jeg er glad for Stoff og stil, for da trenger ikke stoffene koste en formue mens du prøver og feiler... Du er en STOR inspirasjonskilde for meg ifht å hive meg rundt og prøve meg på klær :-))

  Ha det godt - klem Siv

  SvarSlett
 3. Du kan jo sy alt mulig du! Jeg er så imponert over ditt pågangsmot når det gjelder å prøve nye ting! Det er jo virkelig i Pippis ånd. Var det ikke Pippi som sa: "Det har jeg ikke prøvd før, så det tror jeg sikkert at jeg kan!"

  SvarSlett
 4. Jeg blir altså helt stum av beundring hver gang du oppdaterer siden din! Har du virkelig sydd den flotte buksa med alle detaljene på én søndag! Fantastisk imponerende. Synes ikke du skal ha dårlig samvittighet for UFOene dine, de går ingen steder.

  På sikt kunne jeg tenkt meg å sy noe helt enkelt, som en lett tunika eller lignende. Har hørt at stoff og stils mønstre ikke er så bra. Har du noen tips til hvor det er lurt å kjøpe mønster? Jeg er helt grønn på området.

  Ha en fin uke! :)

  SvarSlett
 5. wow!Så flott bukse! Fint snitt til deg, og lekkert stoff. Blir garantert en favoritt i høst :) Nyt høstkveldene.

  SvarSlett
 6. Lækre, lækre, og så flotte de også er indeni. Virkelig smukt arbejde.

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.