1. juli 2011

En utepeis?

En utepeis er en av de mange ting som har stått på ønskelisten for utvikling av hagen. Hagen var intet mindre en jungel når vi overtok huset for 2 år siden, og det krevde adskillig med arbeid før vi i det hele tatt fikk en oversikt over hva vi egentlig hadde kjøpt (både ute og inne). Hagen oppdaget vi utmerket seg med nivåforskjeller og sitt rikholdige flora av ugresstyper. Ikke det beste utgangspunkt og en hageplan med et 5 års perspektiv ble utarbeidet for at det skulle virke noenlunde overkommelig. Unødvendig å si at det har gått med både mye tid og penger for å forbedre hagen så langt, og mer blir det.

Peis eller lykt?
Husbonden har jobbet som en ekte helt for å gjøre hagen klar for sommeren etter hageplanen. Platting, trapp, bod, støttemur og drivhus er allerede på plass. Trinnene i tappen ble sogar tilpasset så familiens firbente uten problemer skulle komme seg opp og ned. - Veldig lang kropp og korte bein kan være sjarmerende på en pelskledd kropp, men har også sine ulemper. I løpet av den siste uken har husbonden snekret en pergola, som han forsøker å male mellom regnskurene som vi stadig er forsynt med. Her er det overhodet ingenting å si på innsatsen!
En pergola skaper en hyggelig romfølelse uten å stenge
helt for solen. 
Så var det utepeisen. På ønskelisten sto det en stor og fin utepeis som skulle stå i tilknytning til plattingen ute i hagen. Problemet var at den modellen undertegnede hadde sett seg ut, kostet en liten formue og sto følgelig ikke på årets to-do eller innkjøpsliste. Ikke neste års heller, med mindre den kunne finansieres av en Lottogevinst. Nå spiller jeg ikke Lotto, så dermed er sjansene for å vinne mindre enn minimale.

Sjefen over hagen
Stor var derfor overraskelsen når husbonden stolt kom hjem og fortalte at han hadde kjøpt utepeis. "Denne kunne duge til vi vant den store gevinsten", forkynte han. Designerspiren og jeg trodde først det var en stor lykt, og var nok litt lunkne i vår entusiasme når vi så vidunderet. Jeg må innrømme at jeg i det hele tatt er lunken til ting som bare skal være midlertidige. Det er litt sånn som når kommunen setter opp midlertidige brakker i stedet for å bygge ut eller rehabilitere skolen, mens de venter på at de skal få råd til investeringen. Det er mange skolebarn i dette landet som har ventet i brakke-skolerom gjennom hele skoletiden på at kommunen skal få råd.

Men nå må jeg berømme og gi ham ros for initiativet. For med forestående grillparty 4.juli hvor værutsiktene varsler om regn, regn og atter regn, trenger vi all den hygge og kos vi kan få. Og hva er vel bedre egnet til å skape det, enn levende ild i en utepeis kjøpt av en mann som vil overraske og glede sin kone?

7 kommentarer:

 1. Ja, det må jeg nok sige, Helle - godt du bøjede dig tilsidst ;-) Tror da også den kan blive rigtig god at have i dette møgvejr :-)

  Jeg synes, det ser ud som om I ender med at få en fantastisk have - men det er et kæmpe arbejde. For nogle år siden besluttede vi, at omdanne vores have til en "arbejdsvenlig have", men det er ikke lykkedes endnu - det tager så lang tid og jeg må indrømme, at gravearbejde og den slags ikke er vores største fritidsfornøjelse ;-)

  Ha´ en rigtig god grillfest :-)

  SvarSlett
 2. Den hagen din kommer til å bli flott. Synes dere har fått veldig mye på plass allerede. Utepeisen din mann overrasket deg med kommer dere nok til å kose dere med. Vår nabo har noe lignende (riktignok hjemmelaget) og den blir brukt ganske flittig. Ikke noe er som levende varme.

  Ønsker deg ei flott helg og så får vi håpe på litt sol mellom regnskyllene.

  SvarSlett
 3. Hagen kommer til å bli kjempefin! Lurt å få laget en plan! Og ja, det er tanken som teller! Synes det var et søtt alternativ mannen din kom med. Får bare håpe den ikke blir der permanent :-)

  SvarSlett
 4. Jeg er skikkelig imponert over mannen din og alt han har gjort utendørs! Ser ut til å bli kjempeflott. Tror du blir fornøyd med utepeisen jeg, og at den kanskje ikke blir midlertidig?

  God helg! :)

  SvarSlett
 5. Pu ha, sikke en energi din mand lægger for dagen. Desværre er min mand ikke haveinteresseret, så det hænger på mig... Det lader til at være noget af en plan I har der. Og chefen, ja, det ved vi jo alle hvem er!! Og det ved I åbenbart også - ekstra trin, ja, det kunne vi også have fundet på ! :-)
  Pejsen er vældig flot - kan godt lide designet.

  SvarSlett
 6. Så flott hagen blir! Håper dere får en flott hagefest den 4. og at været blir bra tross dystre meldinger:D

  Gleder meg til å se sjalet og kjolen ferdige, nydelige farger du har valgt. Og så digger jeg Elvis. En skikkelig skjønnas <3
  sommerklem fra kaoz

  SvarSlett
 7. Du er heldig - det var jo en hyggelig overraskelse og få. Den store utepeisen kommer nok siden:) Dere har jammen gjort mye i hagen, og det ser fint ut:)

  SvarSlett

Takk for besøket. Jeg blir veldig glad om du legger igjen en hilsen.